TOOL: Manual for video documentation of a dance class (A. Keiz)

Deze korte handleiding (in het Engels) van videograaf Andrea Keiz maakt deel uit van de collectie Mind The Dance waar essays, tools, schema’s, oefeningen en scores voor de documentering van danslessen te vinden zijn. Vergelijkbaar met youdoc.be wil de verzameling inspireren en concrete tips om te documenteren geven.

De handleiding is bedoeld voor gebruik door de lesgever zelf. Ze biedt heel concrete en gemakkelijk op te volgen aanbevelingen in verband met kadrering, licht, focus, audio-opname en de praktische afhandeling van het documenteren (o.m. rechten), met inbegrip van een checklist.

Er worden drie verschillende opties besproken om een dansworkshop te documenteren, elk met een specifiek documentatie-doel (WAAROM).

  • optie A: voor zelf-evaluatie (educatie)
  • optie B: om te zien hoe studenten de instructies volgen en belichamen (hoe transmissie gebeurt)
  • optie C: om feedback van een deelnemer te krijgen als inspiratie voor toekomstige projecten (artistiek hergebruik, educatie)

Het gebruik en de opslag van de documenten na het documenteren wordt niet behandelt, het gaat enkel om de documenteermethode zelf.

 

TIJD: voorbereiding, tijdens de workshop

FINANCIEN: geen extra middelen vereist – er wordt van uitgegaan dat een computer, camcorder, action cam of smartphone ter beschikking staat

MENSKRACHT: de lesgever neemt zelf op (optie A, B) of vraagt aan een deelnemer dit te doen (optie C)