Archiefaanleg

Archief van Opera Ballet Vlaanderen © Het Firmament

Archief van Opera Ballet Vlaanderen © Het Firmament

Documenteren is een van de eerste stappen om actief een (eigen) archief aan te leggen.

Het bewustzijn groeit dat een zo veelzijdig mogelijk archief nuttig kan zijn voor het toekomstige artistieke traject van een kunstenaar. Ze weerspiegelen immers de eigenheid en identiteit van de kunstenaar of organisatie die hen heeft gevormd. Ze brengen zijn unieke kennis en ervaringen samen en vormen de neerslag van diens geschiedenis. Archieven zijn op hun beurt dan ook zelf een informatie- en inspiratiebron voor nieuwe creaties, hernemingen of promotie.

Daarom kan een kunstenaar of gezelschap zich als doel stellen het eigen archief zo volledig en goed mogelijk aan te leggen om alle specifieke doelstellingen – ook al is er nog niet meteen nood aan –  in de toekomst mogelijk te maken.

 

Een dergelijke documentering van de activiteiten richt zich bijgevolg tot uiteenlopende doelgroepen: (toekomstige) medewerkers, overheid, het brede publiek (indien het de bedoeling is om het archief toegankelijk te maken),… De kunstenaar zal, naast deze ongespecificeerde ambitie als documentator en archivaris, niettemin meestal ook enkele specifieke doelstellingen voor ogen hebben (zie ‘Waarom documenteren?’).